15 лютого 2018 р.

Стрітення - дві зустрічі, дві філософії, дві мудрості

Як нестримно летить час, ще зовсім недавно ми тішилися новорічними святами. А вже почався відлік останнього місяця зими — лютого.
  Свято, яке завершує зимовий цикл християнських свят - Стрі́тення. Це одне з найбільших свят, яке відзначається на 40-й день після Різдва — 15 лютого.
   В цей день Свята Діва Марія принесла свого єдиного  сина  Ісуса до Єрусалимського Храму.
А у народі - Стрітення здавна символізує зустріч зими з весною.
  Стрітення - свято християнське і народне, дві зустрічі, дві філософії, дві мудрості.
      Мета заходу  ознайомити дітей з народними звичаями, з народними обрядом Стрітення, особливостями святкування, розвивати інтерес до історії, звичаїв народу, почуття прекрасного, естетичний смак, виховувати любов до свого народу, до прекрасного: поезії, музики, природи; виховувати любов і бережливе ставлення до природи.; збагачувати словниковий запас учнів.

                         
                            




























 Побутував цікавий звичай в українського народу. Напередодні Стрітення жінки випікали обрядове печиво у вигляді пташок – жайворонків. Люди вірили, що птахи на своїх крилах приносять з далекого вирію весну, проганяють люту зиму. А називали випечених пташок жайворонками, бо за давніми легендами ця пташка народилась із сонячного жару. Вона прокидається із сонцем і своїм срібним голосочком сповіщає, що вже прийшла весна!
Отож за традицією і наші діти вибігали в двір з пташками в руках, весело стрибали і промовляли закличку.                                                                                                  Пташок викликаю
                                                З теплого краю.
                                               Летіть, соловейки,
                                               На нашу земельку!

Немає коментарів:

Дописати коментар